Esquerdes

setaria verticillata portadaPer identificar una planta em cal mirar fotografies i més fotografies fins que trobo el detall decisiu que em mostra que és aquella planta i no una altra la que estic buscant. Quan les guies de paper se m’acaben i no he quedat del tot convençuda busco per internet i em trobo que si escric el nom comú de la planta se’m limita molt la recerca. M’he adonat que hi ha plantes diferents que comparteixen el mateix nom comú com, per exemple l’Apagallums, que se’n diu al Sisymbrium irio, al Arisarum vulgare i, si no m’equivoco, al bolet Macrolepiota procera. També m’he trobat el cas en que una planta té una gran quantitat de noms comuns, com la Setaria verticillata, que se’n pot dir Aferradissos, Cerreig, Forcadella, Herba aferradissa, Herba arrapadissa, Herba del lladre, Millaroca, Moixos, Panissola, Xares, Xarell i Xereix aferradís. Així que, quin escollir? A la fi, doncs, he acabat per no fer massa cas del nom comú i identifico la planta directament pel seu nom botànic.

Al començar el bloc, però, vaig sospitar que potser el nom botànic era una mica fred o que podia, inclús, deixar una mica indiferent. Recordo per exemple, quan vaig identificar el Crithmum maritimum i vaig anomenar-lo tal qual al bloc, que em vaig quedar amb les ganes de dir: “Eh, que és el Fonoll marí!” o quan vaig escriure “Spartium junceum” que pensava: “O sigui, la Ginesta de tota la vida”, però alguna cosa em feia seguir pensant que era més correcte seguir anomenant les plantes pel seu nom botànic.

Doncs bé, després que la majoria gairebé absoluta dels lectors del bloc (3) em comentessin que els agradaria saber el nom comú de les plantes, he decidit fer-los cas. Tenen tota la raó al dir que és més fàcil recordar, per exemple Conillets, que no pas Antirrhinum majus i més bonic, penso jo, dir-li a una flor Rosella que no pas Papaver rhoeas. A més, hi ha l’afegit que quan voltem pel bosc i volem mostrar a algú que allò és una Falguera i diem, però, que allò és un Pteridium aquilinum, correm el risc de semblar uns pedants. I això, sí que no.

Per tant, a partir d’ara, inclouré el nom comú de les plantes encara que continuaré donant prioritat al nom botànic pels motius que he exposat al principi.  Dit això, anem a les esquerdes.

Oxalis corniculata                      Oxalis corniculata (Pa de cucut)
Sedum sediformeSedum sediforme (Crespinell)
Cymbalaria muralisCymbalaria muralis (Picardia)
Sonchus tenerrimusSonchus tenerrimus (Lletsó fi)
Helicrhysum ambiguumHelicrhysum ambiguum (Maçanella)
Hyoscyamus albus Hyoscyamus albus (Herba queixalera)
Plantago coronopusPlantago coronopus (Cervina)
setaria verticillata Setaria verticillata (Aferradissos)
Conyza bonariensisConyza bonariensis (Cànem bord)
euphorbia peplusEuphorbia peplus (Lleterola peplus)
Galinsoga parvifloraGalinsoga parviflora (Galinsoga)
Adiantum capillus-venerisAdiantum capillus-veneris (Falzia)
linum narbonenseLinum narbonense (Llí de narbona)
Portulaca oleraceaPortulaca oleracea (Verdolaga)
Rubus ulmifoliusRubus ulmifolius (Esbarcer)
Pinus halepensisPinus halepensis (Pi blanc)

2 comentarios en “Esquerdes

    1. ¡Gracias Azu! ¡Me alegra mucho que te guste! Has podido ver que recuerdo las observaciones que me hiciste el primer dia. ¡Espero que me hagas muchas más!

Deixa un comentari

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close