A punt per començar

IMG_5249La primavera ja s’acosta i d’aquí poc hi haurà flors per tot arreu. Tinc moltes ganes de retrobar-me amb les flors que vaig descobrir l’any passat i que aquest any ja sabré el seu nom. Jugaré a recordar-les i també aprofitaré a fixar-me,  in situ, en les característiques que se’m van passar per alt i que vaig aprendre sobre el paper un cop a casa. No deixaré passar, per exemple, la oportunitat d’ensumar, encara que no sigui gaire agradable, el “[…] penetrante olor a alquitrán de los tallos restregados […]* de la Psoralea bituminosa (Cabrulla) o tastar el Borago officinalis (Borratja) que, tot i que sabia que les fulles es fan servir per fer sopes (no gaire saboroses ni nutritives, d’aquí allò de “acabar en agua de borrajas”, del castellà borraja), no tenia present que té “[…] hojas con gusto a pepinillo, flores con sabor a ostra“.* Ara serà el moment de comprovar-ho.

psolarea bituminosaPsoralea bituminosa (Cabrulla)
borago officinalisBorago officinalis (Borratja)

Ara que tot està a punt de començar, si algú es vol animar a conèixer el nom d’aquelles flors que ha vist al camp o el de la mala herba que li creix al test o que surt d’una esquerda a la parada de l’autobús, li proposo un parell de guies en paper i un parell de webs que, si és principiant com jo, li poden anar molt bé.

Guies en paper:

Flores silvestres del Mediterráneo: Moltes espècies i subespècies detalladament descrites i amb il·lustracions molt bones de la majoria de les plantes que hi apareixen. A vegades, en algunes guies els dibuixos poden confondre més que no pas ajudar, però no és el cas en aquesta guia. Autors: Christopher Grey-Wilson i Marjorie Blamey (la il·lustradora). Ediciones Omega. 2003.

Manual de identificación. Plantas silvestres del Mediterráneo: Les plantes estan descrites sobre la pròpia fotografia de la planta mitjançant fletxes. Això fa que t’hi fixis en les característiques més destacades de la planta i aconseguir identificar-la de manera molt àgil. Autor: David Burnie. Ediciones Omega. 1995. (Fa poques setmanes vaig portar-me l’agradable sorpresa de trobar la mateixa guia, però només d’arbres. Igual d’interessant. Autor: Allen J. Combes. 1992.)

Webs:

Herbari virtual del Mediterrani occidental: Web molt complert. Moltes espècies detalladament descrites i amb observacions molt aclaridores en cas de possible confusió amb altres plantes. Hi ha fotografies de la planta en general, de la flor, del fruit, de les fulles i una cosa que em va agradar molt és que també hi ha imatges de la planta al camp.

Plantes de Collserola/Flors de Catalunya: El web més útil per als principiants! Vaig agrair molt trobar aquest web on, al·leluia!, classifica les plantes pel color de la flor. Sembla mentida, però gairebé cap web fa aquesta classificació que sembla tan obvia. Al principi (i, moltes vegades, encara ara) no sabia per on començar a buscar la planta; al llistat d’amarantàcies? potser al de verbenàcies? Rosàcies? Primulàcies? Amb franquesa, tampoc no tenia (ni tinc) idea de si el seu hàbitat són els matollars silícics o més aviat els matollars gipsícoles, així que per aquí tampoc. L’únic que sabia segur és el color de la flor. Doncs aquest web llista les plantes així, pel color de la flor. Més clar, l’aigua. Genial.

Hi ha més guies i més webs, és clar, i si algú vol proposar alguna que faci servir o li agradi per algun motiu especial, endavant, m’agradarà molt explorar-la. Us deixo unes fotografies de Dimorphoteca ecklonis (Margalidera de botó blau) que he fet aquesta setmana.

IMG_5439IMG_5432IMG_5248IMG_5294

 

*De la guia “Reconoce fácilmente las plantas silvestres” de François Coupland i Yves Doux. (Una altra guia molt similar a la de David Burnie, però en lloc de fotografies, les imatges de les plantes són il·lustracions. Lynx edicions. 2006.)

Deixa un comentari

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close